Redhawkssupport.se

Ab Imo Pectore!

cmore

Malmö-Färjestad – Vilka går vidare enligt statistiken?

2 apr 2021 | 19:50 | Bloggen, Statistik

Det blir alltså Malmö mot Färjestad i play-in med start på måndag efter att Frölunda besegrat Växjö under eftermiddagen. Detta är en bäst av tre serie som är väldigt intressant på förhand. Men vilket lag kommer att gå vidare egentligen?

Malmö har som bekant vunnit tre av fyra möten där lagen mötts och tagit 8/12 möjliga poäng. Malmö vann båda matcherna i Karlstad och en i Malmö medan Färjestads seger kom i slutet av Oktober efter att ha vunnit med 2-3. Det har funnits ett tydligt mönster i dessa fyra matcher, det har varit väldigt jämnt.

Inte nog med resultaten där tre av fyra möten har slutat med en uddamålseger, spelmässigt har det också synts att det är två lag som är på samma nivå och det är såklart en bidragande orsak till att dessa lag nu möts i ett play-in.

Ifall vi tar och jämför trupperna så är det två lag som borde vara på helt olika platser i tabellen om man ser till trupperna och förväntningarna. Ett Färjestad som inte riktigt levt upp till alla förväntningar med den truppen laget har, då tänker jag framförallt på spelare som Daniel Viksten, Michael Lindqvist, och Jesse Virtanen som iförsej varit bra, men man borde kunnat sluta högre med såna spelare. Medan Malmö som helt vänt på säsongen efter att man varit riktigt illa ute i höstas till att lyckats ta sig till en nionde plats. där spelare som Westerholm-bröderna, Sylvegård, Ollas Matsson och Oscar Alsenfelt varit en nyckelfaktor till Malmös framgångsrika 2021 där man faktiskt varit ett av de bästa lagen i SHL.

När det kommer till målvaktsidan så har Färjestad Henrik Haukeland som har stått 30 matcher och haft en räddningsprocent på 90,66% och den unge Arvid Holm med en räddningsprocent på 91,44% med ett par matcher färre spelade. I Malmö så är det Oscar Alsenfelt som har varit och är det klara förstavalet. med sina 92% i räddningsprocent vilket är tredje bäst i ligan bakom Viktor Fasth och Arvid Söderblom. Oscar Alsenfelt står nästan mest av alla målvakter i hela ligan och det har varit tufft för Lars Volden att få speltid. Volden har haft en lite tuffare säsong och har ju som sagt haft svårt att få speltid med tanke på hur pass bra hans målvaktskollega i Malmö har varit. Vad kan man då säga om detta? Jo att Färjestad har två målvakter som är bra som ett målvaktspar medan Malmö har en av seriens bästa målvakter i Oscar Alsenfelt. Detta är egentligen den enda lagdel där Malmö har en liten fördel. Färjestad har nämligen en fördel när det gäller både anfallsidan och backsidan, problemet för Färjetad har varit att man inte fått ut så mycket av laget som man borde kunnat få.

Anfallsmässigt har Färjestad en av seriens vassaste skyttar i Daniel Viksten (förflutet i Malmö 2013-14) som gjort hela 47 poäng och 24 mål denna säsongen. Dessutom så har man spelare som Michael Lindqvist som länge varit en stark poängspelare men även spelare som Jacob Peterson och Olle Lycksell som kan leverera. Här ser jag att Färjestad är lite vassare än Malmö. Malmös bästa målskytt denna säongen har varit Emil Sylvegård med 17 mål och bästa poängöraren har varit Patrik Westerholm med 34 poäng (6+28) på 51 matcher. Dessa tre tilsammans med Joe Veleno är exempel spelare som kommer behöva leverera för Malmö om man ska kunna slå ut Färjestad.

Backsidorna i Malmö och Färjestad är rätt jämna. I Färjestad är såklart den stora stjärnan på backsidan Jesse Virtanen med sina 37 poäng denna säsongen. Dessutom så finns den 20-årige Albert Johansson som tagit stora steg och är en spelare som tar ett väldigt stort ansvar på isen och får dessutom en hel del istid. I Malmö så skulle jag säga att Adam Ollas Mattsson är den som varit den mest framträdande backen i Malmö. Även om han inledde säsongen lite svagt har han precis som resten av laget blivit bättre och får spela både PP och BP. Ollas Mattson har även blivit bättre offensivt, men det är inte den backen man har mest förväntningar på när det gäller att producera framåt. Det har man dessto mer kring Patrik Hersley som även han inledde svagt efter sin comeback från KHL men har minimerat sina misstag på isen och är nu en väldigt viktig spelare där bak. På något sätt så tycker jag dock att Färjestad kan ha en fördel här då man har lite skridskostarkare backar och även lite puckskickligare även om det var en hel del slarv från Färjetads backar i onsdagens match mot Malmö

Slutligen tänkte jag jämföra special teams. För där är lagen väldigt lika. Båda lagen ligger ganska lågt när det gäller både PP och BP. Färjestads Powerplayeffektivitet ligger på 20,55% vilket är rankat 10a i ligan medan Malmö har 19,86% vilket är rankat 11a. I Boxplay är Färjetad också 10a med 72,97% och Malmö är sist i den rankningen med 69,39%. Med andra ord är båda lagen svaga på denna fronten men framförallt Malmö i Boxplay. Dock så talar även detta för ett väldigt jämnt play-in.

Om man då ska ta och sammanfatta allt detta är det verkligen inte lätt att säga vilket lag som kommer gå vidare. Ser man till trupperna så borde definitivt Färjestad vara favoriter med spetsen dem har men även bredden. Dock så har Färjestad haft problem mot Malmö vilket vi också såg tydligt i senaste mötet mellan lagen. Det som talar för Malmö är att det är ett väldigt svårslaget lag när alla går in och ger 100%. Spelar Malmö dessutom det försvarspelet som man gjorde i onsdags mot Färjestad kommer det bli extremt svårt för Färjestad att göra särskilt mycket mål. Special teams talar väl egentligen inte för nåt av lagen jättemycket förutom Malmös svaga boxplay.

Hur kommer det då sluta? Personligen tror jag det kommer bli en tredje avgörande match där Färjestads spets kommer bli avgörande och tar dem till kvartsfinal mot antingen Växjö eller Rögle

/Liam Håkansson

Malmö redhawks

Hjärta-Kvalitet-Stolthet

Svenska SV English EN