Alla Förlorar

6 maj 2022 | Herr Wredhök

Påsksmällen som slog ner som en bomb under påskhelgen har ännu inte briserat färdigt.

Ingen officiell förklaring har ännu framkommit till varför lagets MVP de senaste säsongerna plötsligt ansågs persona non grata. Det har spekulerats vilt i media och teorierna haglar, både där och på allehanda platser på nätet. Så blir det naturligtvis när ingen information kommer ut och den information som komemr ut är knapphändig och kryptisk. 

Tre frågor som det inte går att blunda för:

– Var det podden som gjorde så att någon (ledning? sponsorer?) reagerade? Förstår man vad han sa i podden? Har man lyssnat på podden?
– Anser man att Oscar inte håller och hellre betalar honom ett år för att inte spela, plus ny lön på en ersättare? Anses hans sportsliga prestation på isen vara så skadligt för laget?
– Varför kände man sig tvungen att kommunicera ut det här under påskhelgen? Kunde man inte skött det i det tysta, kommit överens och sedan gått ut med beskedet?

För det första, den som följer laget vet att Oscar Alsenfelt många gånger genom åren, nämnt det där om att han inte nödvändigtvis tycker det är precis just ”roligt” att spela utan att han hellre pratar om hur han brinner för uppgiften och för att vinna, eftersom det han sysslar med är så svårt och krävande och det gör honom motiverad att fortsätta och så vidare. Det är alltså inte första gången någonsin han pratar om det i den där podden. Det han säger är inte anmärkningsvärt eller sensationellt, förutom för den som är grälsjuk, lättkränkt, illvillig och med en agenda är ute efter att lyfta ur enstaka citat ur sina sammanhang och avsiktligt vända och vrida på det, tills det blir komprometterande och problematiskt för föreningen.
Den som verkligen lyssnar och har lyssnat innan, vet något om idrott och idrottare och kan uppfatta nyanser, den som har förmågan att ta in en annan persons uttryck för en känsla och den som aktivt väljer att välvilligt sträva efter förståelse, har inget problem med det som sägs i podden, av någon av de medverkande.

Dessutom så har ingen egentligen haft ont av likande sägningar förut. Oscar har ofta svarat på frågor på sätt som ibland får en att studsa till en smula, då svaret ibland inte är det allra mest förväntade, men eftersom man har hört honom i intervjuer genom åren så har man förstått och vant sig vid att han hellre verkar vilja ge ett eftertänksamt och ärligt svar, än ett förutsägbart, medietränat, tomt och platt svar, som de allra flesta alltid gör. Bara det är uppfriskande och uppskattades av fans som slutat lyssna på meningslösa intervjuer med svar utan substans eller tanke i.

För övrigt så säger Patrik Sylvegård rakt ut i en intervju i dagarna att det inte är podden som är orsaken bakom och det är inte sponsorerna som har missförstått/fultolkat det Oscar sa i podden om sin inställning till själva upplevelsen av att spela ishockey. Det säger däremot ”anonyma källan med insyn” att det ska röra sig om, som huvudanledning till att man brutit med klubbikonen.
Vem vet vad som är sant. Om sponsorerna är för korkade för att begripa nyanser inom resonemang som har med elitidrottsmäns psyken att göra, är det deras egna problem och ingen annans.

Om podden inte är orsaken till kaoset som pågår och om det finns andra orsaker till att man vill göra slut, så är någon part skyldig fansen att berätta vad dessa är.

För det andra, så har skador stört Oscar till och från under de senaste två säsongerna, men definitivt inte till den grad att det kan sägas vara fog för en brytning. Inte i den utsträckning att det omöjliggör hans medverkan i laget, i någon form och inte i den omfattning att det sammantaget sett gör honom till en börda för laget, även om säsongen som gick inte var någon höjdpunkt i hans karriär. Kort sagt, så kan ingen med ett straight face försöka slå i mig att brytningen sker “på sportsliga grunder”, såvida man inte lägger någon egen, extremt kreativ betydelse i det begreppet.

Och varför, till slut, var det så viktigt att gå ut med detta dramatiska och oväntade kungörande, under påskhelgen? Varför blir det alltid så konstigt omkring saker som förkunnas utåt? Peter Andersson-röken hade knappt lagt sig.Den nya kommunikationschefen man söker har en del att jobba med, kan vi lugnt konstatera.

Timingen är mystisk, minst sagt. 

Så, den fjärde och mer retoriska frågan blir väl, när allt är sagt, till slut: måste vi fans få veta? Har vi rätt att veta? Kan vi kräva information över huvud taget eller ska vi vackert godta obegripligheter och oklarheter omkring ledande spelare i laget, varje gång det händer? Tyst i ledet och fortsätt betala in pengar till säsongskortet? Sluta fråga, eller bli blockad på Twitter?

Låt mig fråga tillbaka: Varför ska vi inte få veta? Varför ska vi inte ifrågasätta uppenbara brister och felaktigheter?

Vad i hela världen kan vara så hemligt och så ofattbart otänkbart att säga högt, så att det inte går att berätta för klubbens egna supportrar? Kom ihåg att det är inte vem som helst man kastar ut ur föreningen, på just nu väldigt oklara grunder. Oscar Alsenfelt är klubbens själ och hjärta och har varit det länge. Om vi är så viktiga för er som ni ibland vill ha gällande, visa oss den respekten och var ärliga och tydliga. Inga fler cirkuskonster, halvkvädna visor och undanflykter. Korten på bordet. Behandla oss inte som luft.

Vi hoppas att en dag få veta varför det här har hänt, men fram till den dagen så kommer spekulationer, teorier, rykten och skvaller tyvärr att diktera tonläget för diskussionen. Det är piss att det blir så, men så blir det, när inga fakta i fallet tillåts komma fram.

Varje gång det blir såhär, så är det så smärtsamt tydligt att konstatera att det inte finns någon som tjänar på eller vinner något med att vara inblandade parter. Alla förlorar, precis alla.

Inte minst vi som älskar vårt kära Malmö Redhawks.

Malmö Redhawks

Hjärta - kvalitet - stolthet

info@redhawkssupport.se 

SvenskaEnglish