10 frågor till Jocke Fagervall

5 jan 2022 | Herr Wredhök

Nu när det blev ett längre uppehåll pga corona, passade vi på att skicka iväg en lista med noggrant formulerade frågor till Malmös head coach Joakim Fagervall. Det blev ett långt batteri frågor om allt mellan himmel och jord och svaren kanske kan ge ökad förståelse för läget i laget just nu.

Säsongen har hittills inte gått enligt målsättningen och har innehållit många ojämna resultat och prestationer. Vi slår topplag som Luleå, Växjö och Örebro men förlorar innan/efter mot lag som Brynäs, Djurgården och Timrå. Går det att förklara varför vi över tid har så svårt att hitta någon slags jämnhet i våra prestationer, både resultatmässigt och spelmässigt? Vad beror de uteblivna framgångarna på, enligt dig?

Att vi har svårt hitta vår jämnhet i vårt spel beror till viss del på att vi agerar lite olika mot olika motstånd än.
Dels har det mot vissa motståndare också varit lika mycket en mentalt enklare match och då även tvärtom i andra matcher liksom det inte spelmässigt funkat hela vägen.
Vår jämnhet kan till viss del bero på att vi möblerat om i formationer i nästa två månader av olika anledningar. Från början av serien spelade vi med samma formationer och fick resultaten med oss.

Känner du att överenskomna och tydligt uttalade direktiv och spelidéer ibland inte implementeras och att budskap inte når ut till spelarna och att det finns egna agendor som det istället ageras efter? Om så, hur kommer man tillrätta med det? Om inte, hur kommer det sig då att spelare så ofta inte verkar spela efter game plan? Förstår man inte vad man förväntas göra, eller kan/vill man inte följa direktiven?

Tycker det mesta fungerar utifrån vårt system att spela, vårt försvarsspel är den delen av spelat som svajat mest tycker jag, blandat väldigt mycket. Tycker det mest beror på att det varit rörigt i gruppen, också den delen av spelet som nu förutom Timrå matchen ser bäst och mest konsekvent ut.
Alla vet och förstår det vi ska göra, vilket också är det som diskuteras mest i vår grupp just vårt spel och agerandet i det. Vi har många duktiga spelare och starka viljor.

Fansen till Malmö Redhawks är luttrade, men det börjar märkas på engagemang och publiksiffror att många har tappat lusten och intresset, i takt med uteblivna resultat, sett till förväntningarna. Märker du av en känsla av uppgivenhet och hopplöshet hos dig själv och i laget också, eller är stämningen fortfarande odelat positiv?

Jag vill börja med att säga att jag är imponerad av er supportrar, vilket vi också pratar om i laget.
Men att vi skulle vara uppgivna eller ha en känsla av att inte vilja kriga för Redhawks har aldrig varit och kommer inte hända.
Stämningen är absolut inte på topp när vi förlorar, men den är enormt beslutsam om att vi ska göra något bra innan denna säsong sammanfattas.

Årets upplaga är meritmässigt bland det bästa lag Malmö någonsin har haft i SHL. Ändå har resultaten till stor del uteblivit. När meriterna inte avspeglas i prestationerna, riktas kritiken automatiskt emot lagledningen. Är den kritiken i ditt tycke helt orimlig och obefogad och hur stor del har ni, som ledare i att säsongen har gått så oväntat dåligt hittills? Har tanken smugit sig in under säsongen att laget skulle gynnas av att ledas under en helt ny ledning och andra coacher? Om inte, varför inte?

Som ansvarig för ett lag tar jag alltid enormt mycket åt mig av resultatet.
Tycker det är min uppgift och ansvar att få laget att gå i rätt riktning.
Och som ledare har jag alltid ett ansvar över att laget presterar sitt yttersta och når sin målsättning för säsongen, jag kan bara göra det jag tror är det bästa för vårt lag.
Tanken att någon skulle göra mitt jobb är inget som jag funderar över alls.
Mitt jobb är att göra just mitt jobb.
 Om Malmö Redhawks styrelse inte tycker att det räcker till och tror på någon annan i min position så är det deras sak att agera.
Att jag skulle gå fundera på det vore ett flyktbeteende, vilket jag föraktar hos alla människor.

Vi har i år ett lag med spelare som innehåller flera starka profiler som innan har varit starkt tongivande spelare i sina lag och på sätt och vis varit den/de som man bygger lag omkring. Vi tänker på Händemark, Söderberg och bröderna Sylvegård, som exempel. Finns det ett problem med rollfördelningen i laget ifråga om ledarroller och hierarkier? Finns det strukturer som inte går att rubba och som skapar slitningar och grupperingar? Om så, hur hanterar man detta? Om inte, hur har man gjort för att säkerställa att det inte uppstår?

Vi har ett starkt lag både med spelare men än mer som karaktärer och olika typer av ledare.
Jag tror absolut det har funnits problem och kanske finns problem. Alla individer oavsett arbetsplatser jobbar, accepterar hierarkier olika samt även rollomfördelning vilket självklart även vi har jobbat med.
Det är väldigt olika från grupp till grupp hur lång tid det tar.
Har varit med om både där det gått fort men även där det tagit mer tid men även varit mer krävande arbete.
Man jobbar och synliggör det som stör.

Frågan som återkommer efter förluster är varför det gick som det gick. Svaren brukar då oftast beröra vad som hände på isen och hur det såg ut och upplevdes ifrån coachperspektiv, men sällan går svaren in på den bakomliggande orsaken till resultat/prestation. Är det svårt att formulera i begrepp, vad som i varje enskild match har fallerat? När man från ledningshåll svarar “jag vet inte”, menar man det egentligen då? Är det snarare så att man vet mycket väl, men att man inte vill sänka det egna laget, eller delar av det, genom att identifiera skälen eller skälet till att man förlorade och inte spelade bra?

Varje gång oavsett vinst eller förlust så har man sällan svaret direkt, men definitivt vet man anledningen när man samlat sig.
Sedan skulle jag aldrig synliggöra anledningen om det rörde sig om en enskild spelares agerande, men inte heller för att trycka ner gruppen än mer.

Från åskådarperspektiv, uppfattas det ibland som om att det synliga engagemanget och energinivån hos ledarna är väldigt låg i båset under matcherna, i synnerhet när det finns fog för att öka det emotionella engagemanget pga. matchsituationer, resultatet för tillfället, felaktiga domslut eller liknande. Emellanåt upplevs det som om båset är livlöst och som om att det fattas en glöd och ett brinnande engagemang bakom bänken, utåt sett. Ligger det något i den observationen, eller är den fullständigt felaktig?

Jag har varit med snart i 25 år och varje år diskuteras hur lagledningen agerat på bänken i alla lag i alla serier, något vi coacher ofta diskuterar mellan varandra när vi möts.   
Precis på det sättet du beskriver frågan, att det ibland känns som att det är gipskatter som står där och ibland ser det ut som Kurt Olsson röjer runt där.

Jag tror helt enkelt att det är väldigt olika i matcher. Ibland tar man det medvetet lugnt för att inte skapa stress och ibland tvärtom.
Ibland kanske man har en jävligt dålig dag helt enkelt och det kan ge utryck på nått sätt. Och ibland gör man ett dåligt jobb.

Den nya målvaktstränaren är en före detta målvakt, som relativt nyligen själv spelat i laget och som under den delen av sin karriär fick se sig mer eller mindre petad från sin position som förstemålvakt av den som han nu förväntas fungera som målvaktstränare för. Fanns det några betänkligheter omkring detta faktum och denna roll-och arbetsfördelning vid tillsättandet av tjänsten och har det fungerat till hundra procent, enligt din uppfattning?

Arbetsfördelningen har inte varit något problem överhuvudtaget, båda två är ruskigt proffsiga.
Vi vägde in alla dessa parametrar och diskuterad även  detta självklart med berörda parter.

Media är oftast snabba med svarta rubriker när laget underpresterar och sociala medier är alltid fulla av självutnämnda experter, uppretade fans och ofta rätt onyanserade och mer eller mindre enögda omdömen och reflektioner. Tar du del av det som skrivs på alla håll och kanter? Om så, hur känns det att läsa allt som skrivs när det går dåligt? Om inte, hur svårt är det att undvika att nås av skriverier och liknande, med tanke på att vi alla är nåbara och uppkopplade hela tiden, nuförtiden?

Jag får väldigt ofta både telesamtal, sms men även mail till mig direkt så det går inte att undvika.
Jag mår mest dåligt av att vi inte riktigt just nu presterar på den nivå vi vill vara på. Det gör mer ont i mig.
Men det är självklart att det aldrig är speciellt skoj att vara hatad, men jag känner mer att : “vänta din fan så ska jag snart stoppa ner nått i strupen på dig när vi vänder detta.

Till sist, när det blir som det blev senast mot Timrå, väcker det naturligtvis frågor, både hos er själva och hos fansen. Vad sa ni ledare till gruppen och vad sa spelarna till varandra inför period tre, i ledning med 5-1 och med möjligheten att faktiskt i praktiken hänga av Timrå och få 11 poäng ner till kvalstrecket (visserligen med 2 matcher fler spelade, men ändå.)När målen började trilla in i tredje perioden, vad var då det kommunicerade budskapet och direktiven till spelarna?

Går det, såhär i efterhand, att analysera orsaken till att vi förlorar den matchen, med lite distans till det hela? Var det en mental kollaps och vad berodde den i så fall på?

Vad sa ni till varandra efter matchen? Var alla arga eller ledsna eller helt tysta? Och hur går man vidare ifrån en sådan mentalt påfrestande upplevelse, som den matchen uppe i Timrå var?

Timråmatchen, fy fan.
Vad som sas var att vi ska vara bättre i vår egen zon för att dom skapar väldigt mycket målchanser på oss. Sen att vi ska vara starka på puck i anfallszon. Våga spela spelet.  Typ det sas i pausen.

Att vi förlorar den matchen med ledning 5-1 finns ingen bra förklaring till, det är bara för dåligt och det tar jag på mig.
Matcherna mot Timrå ser exakt likadana ut alla tre så långt: Dom äger matchbilden mot oss och skapar målchans på målchans.
Efter matchen är besvikelsen stor en sån gång såklart, det som sas var inte mycket av värde just då, vilket heller inte ger nått annat än en än större grop att ta sig ur.

Jag isolerar Timrå matchen som en speciell händelse i det läget vi nu är i.
Vi har spelat 7 matcher sen vi gjorde ett omtag ordentligt och vunnit 4,  tagit poäng i 6, nollade i 1,  vilket ger 13 av 21 poäng nästan 2 i snitt, inte tillräckligt bra men vi är med all säkerhet på rätt väg.

———————————

Malmö Redhawks

Hjärta - kvalitet - stolthet

info@redhawkssupport.se 

SvenskaEnglish